O selectie de artisti de la targul international de bijuterie contemporana, „Autor”

Elin FlognmanUn evenimenent mult așteptat, Targul Internațional de bijuterie contemporană de Autor,  aflat la cea de-a șaptea ediție, a adunat în jurul meselor bine aranjate, mulți artiști, creatori romani și străini.
Creații originale, care mai de care, construite dintr-o paletă uriasă de materiale, insinuează noile tendinte in lumea bijuteriei.

Cine s-ar fi gândit câte idei se nasc în bucătărie. O idee ingenioasă a apărut, proaspăt scoasă din cuptor, bijuteria culinară, respectiv Cartoful. Câtiva cartofi, bine împănați și rumeniți stăteau la standul creatoarei elvețiene, Eline Flognman, care a presărat puțin piper, și cartofii au devenit minunate bijuterii. Incă putină magie și din colțul bucătăriei, un alt element a devenit dintr-o dată atractiv. Un obiect destul de timid, pus la colț de obicei, aruncat chiar, aparent fără nici o noimă, care dintr-o dată stălucește pe un compleu sau o rochie fantezistă și care s-ar accesoriza trăznit cu un Burete-broșă.
Iar la o rochie de seară s-ar putea atașa o furculiță franțuzită, cu multiple utilizări. Comicul în bijuterie, subiect dificil și controversat. Puțini oameni au curajul să poarte accesorii trăznite, mai mari decât în mod obișnuit, sau prea colorate. Totuși merită atenția, iar unele sunt adevarate instalații cu iz suprarealist, care stârnesc ironii sau doar un zambet și atât.

Sebastien Carre

Un alt artist merge și mai departe, foloșește materiale mai puțin utilizate în construcția bijuteriei și se oprește asupra părților anatomice. Colonul a devenit pentru artistul Sebastien Carre un colier fascinant, din texil cu multe pietricele, ușor de puratat și aparent neobservat fără explicațiile de rigoare. Te poti gândi la orice altceva când îl vezi. Din benzi de filme vechi și rupte în bucați, amintiri stau înlanțuite într-o brătară, cinetică, în mișcare tristetile dispar. Un catharsis pentru artist și purtător.

ancapandrea

Ghinionul s-a spart, ce rău ne pare când o ceașcă din porțelan stă la umbra fărașului. Anca Pandrea a găsit un rost cioburilor. Colier din cioburi ciobite sau nu, o salbă din cioburi imbinate cu argint. O altă artistă, Simona Ghiga, creează o potcoavă uriasă din cupru, un colier spart extrem de elegant.
Subiecte dificile de tratat fie bijuterii minimaliste, lanțuri foarte fine, greu de executat, fie goblenul în bijuterie, mecanisme și bijuterii cinetice, inclusiv fimo.

Cleopatra Coșuleț

Cleopatra Coșuleț, din multe mărgele aurite a creat un colier maleabil, ca un evantai, bogat în meandre, cu stil și util, te invârti să îi cauți un capat, și el se invârte după tine.
O bijuterie elegantă se potrivește cu o sticluță de parfum, motiv care a fascinat artistii greci, din grupul Krama, care au inserat mult parfum în creațiile lor.

krama

Prezenți au fost artiștii bulgari destul de ludici, predominante decupajele în argint și lemn, în forme schematice.
O abundență de  creații din argint, cupru, aur, iar coloristic mai mult albastru. Arista, Izabela Groza a obținut prin ardere, o sumedenie de tonuri de albastru,  petale și flori ușoare, care crează o senzație vizuală mângâietoare.

hanakarim

Pe site-ul evenimentului aveți ocazia să intâlniți toti creatorii de bijuterie contemporană. Merită accesat, este o carte de vizită, care sperăm să deschidă apetitul pentru frumos. Comunitatea Făuritorilor de frumos incearcă să promoveze bunul gust și să susțină acțiunile artiștilor mai puțini vizibili. Sunt nenumarate ocazii la care vă vom invita să participați și să faceți cunoștință cu atâția creatori despre care se stie puțin și merită toată atenția.