B-fit in the Street – O sărbătoare a teatrului de stradă

Timp de patru zile, bucureștiul a fost animat de o explozie de culoare, veselie și aplauze uriașe. B-fit in the street este un festival de teatru important și impresionant prin bogația de spectacole aduse în fața publicului. Teatrul de stradă este o formă de reprezenție teatrală într-un spatiu public, actorii pășesc pe străzile vechi ale orașului și demonstrează oamenilor frumusețea măreția teatrulul. În costume excesiv colorate, personajele se folosesc de puține vorbe, crează o atmosferă electrizantă, prin dans, muzică și efecte speciale.  Performing-ul, circul, arta video, teatrul, spectacolul de lumini, muzica sunt ingredientele teatrului de stradă . În Franța, în Marsilia există 33,000 m2 de spatiu public, dedicat evenimentelor de tip teatru stradal, care se desfășoară pe parcursul întregului an (conform wikipedia). Este o direcție nouă in teatru, din ce în ce mai iubită și mai apreciată de un public foarte variat. O invesție uriașă, care merită tot efortul.

B-fit in the street este o acțiune salutară pentru Bucuresti. Piața George Enescu, Piața Universitații, Centrul Vechi, Piața Sfântul Anton, Piața Romană au devenit scene deschise, inundate de lumini și muzică. La cea de-a VII-a ediție a festivalului, 150 de artiști din Franța, Italia, Spania, Olanda, Slovacia și Marea Britanie, au prezentat 24 de spectacole, care au făcut străzile să strălucească și oamenii să stea cu sufletul la gură, mai ales la spectacolele acrobatice aeriene, reprezentații la înaltime, la propriu și la figurat. De pildă, un personaj ancorat de un balon, se ridică încet, încet deasupra Universitații, ținând publicul în suspans. (Meraviglia, Italia)

Serile au adus în fața publicului, momente extraodrinare, în care teatrul de stradă a fost inundat de efecte speciale și acrobații dficile.
„În Piața George Enescu, organizatorii au pregătit un alt moment impresionant –Waterlitz. Un mix inedit între teatru de stradă şi efecte pirotehnice impresionante, Waterlitz este un spectacol uimitor combinat cu o portretizare îndrăzneaţă a problemelor presante din zilele noastre.
A doua zi a festivalului aduce în Piața Universității, începând cu 21:45, spectacolul Felliniana, un itinerar utopic care a fascinat publicul. Inspirat din capodopere precum La Dolce Vita, Amarcord, E la nave va sau La strada, Felliniana este un mix între elemente de coregrafie acrobatică, muzică live, efecte de lumină, jocuri de apă, aparatură scenică impresionantă şi imagini video evocative, care se îmbină perfect cu jocul actoricesc de excepție.” (sursa: http://www.bfitfestival.arcub.ro)
Am asistat la câteva spectacole din program, și am ales Piața Universitații.

Le Dame e la Serva, companie de teatru olandeză. Își fac apariția trei doamne în rochii alb-gri, cu gene lungi, machiate excesiv, cocoțate pe catalige, privesc din sfere înalte lumea, oftează de plăcere, la fiecare zâmbet și își dau niște aere care amuză spectatorii.

cenusareasa

Sunt însoțite de Cenușăreasa, care se distrează copios, le șterge de praf, dă roată în jurul lor cu bătătorul în mână. Se opresc din loc în loc pentru poze. Un moment artistic reușit.
După ce poposesc în piață, se retrag într-un pas diafan către biserica rusă, coiful lor este la fel de impresionant precum cupola.

robotiNiște roboți stârnesc curiozitatea pieții, o companie slovacă de teatru, ”Human Robots”, roboți umanoizi defilează pe picioroange metalice, amintind de filmele SF. Sunt foarte apreciați pentru  design-ul costumului metalic.

brigadeoftricks

În corturile albe, se pregătesc circari francezi din The brigade of tricks, o formație nebunească, cu surle și trâmbițe defilează, într-o echipă de excepție. Costumația este albă, buline roșii sar în relief, presărate pe tot  costumul, iar pe cap, designerul a înlocuit pălăria, cu un mare girofar rosu. Un costum asemănător unui cocktail energizant alb cu cireșe.
Două fete sugubețe se învârt vesele pe patine cu rotile. Doi circari buni la sărituri demonstrează o înălțime apreciabilă, care depășește cu mult pe cea a statuilor din piața Universității.
Decorul este muzical, nu lipsește trompeta și fluierul, care anunță un nou moment, ”Carte à jouer et c’est parti”. Tumbe peste tumbe, fluierături, ca într-un joc fericit din țara minunilor.Urmează un moment cu mult alb. Steaguri albe, decupate să poţi vedea cerul senin, străjuiesc festivalul.
O balerină ( Carillon, Italia) dansează pe un pian  alb, face trimitere la cutia muzicală.

colorbike

Dupa atâta alb, atmosfera se colorează şi apar statuile de la compania slovacă, Color Bike. Ei s-au gândit să folosească patina vremurilor. De obieci Argintiul, auriul, movul, verdele sunt folosite în proporţii mici, pentru a da  efectul de vechi. E o poantă simpatică, actorii, îmbrăcaţi în haine din diverse perioade istorice au folosit aceiaşi culoare din cap până în picioare, inclusiv bicicleta au vopsit-o în aceiași nuanță.

arici

Aricii (The hedgehof family, Franta) se insinuează tiptil și gâdilă trecătorii simpatici, găini mari (Le poules, Franta) îşi fac apariția, cu privirile lor curioase şi ţanţoşe, clovni gigantici (The Crazy Clowns, Spania) te îmbrăţisează cu căldură, iar melcii ( Royal Snails, Slovacia) se opresc – din mersul lor greoi – să te salute.

Carnavalsantacruz

Dansatoarele de carnaval, în costume strălucitoare cu pene roz au pregătit un număr de excepție, un spectacol exotic oferit de echipa Santa Cruz Carnival.
Familia Oglindă ( Mirror Familiy, Slovacia) crează iluzii vizuale splendide.
Comedy Waiters (Marea Britanie) prezintă „o încântătoare servire a cinei, care îmbină cu efect comedia mută și umorul de situație. Începe timid cu o farfurie învârtită sau cu un șervețel frumos împăturit când, la o simplă atingere a papioanelor, comedianții sub acoperire își dezvăluie adevărata identitate și încântă spectatorii prin abilitățile lor uimitoare.”(sursa: http://www.bfitfestival.arcub.ro)

Patru zile de comedie în toată regula, costume deosebite şi actori de excepție au amuzat bucureștenii.