Festivalul Turcesc București 2015, Sala Palatului

Arta nu cere decât apă, nisip și foc

Merită o prezentare a evenimentului care a avut loc între 23-24 mai, la sala Palatului, Festivalul turcesc. Multă agitație și înghesuială în jurul meselor cu mâncare specific turcească, multe coate neatente, de nici n-am avut loc pentru o poză. Printre baclavale și prăjituri cu multă ciocolată, mâncăruri gătite, dichiseală și găteală la servirea ceaiului și cafelei turcești. Meșteri, artizani și artiști au adunat în jur o mare de curioși, care au fost nevoiți să suporte multe blițuri la asemenea reprezentații. În câteva ore, patru artiști au creat cu multă repeziciune, fără să le scape vreun detaliu, multe creații interesante pe care le-am putut vedea mai puțin în București.

picturapeapa

Despre pictura pe apă, Ebru, cunoaștem mai puțin. Stropi de culoare picură într-o tavă plină cu apă și culori, care se întrepătrund, iar motivele realizate sunt imprimate pe hârtie, cu efect suprinzător. Când privești lucrările, nu bănuiești câtă apă le-a trebuit. Este un joc al imaginației cu apă și culoare.

caricaturainprogress

Multe zâmbete și nerăbdare în jurul caricaturistului turc, foarte talentat, care a schitat în pastel, cu dexteritate și în scurt timp, sute de portrete haioase.

artasticlei2

Un magician al sticlei topeste baghete și creează o atmosferă incandescentă, în jurul flacarilor fierbinți. O paletă de forme din sticlă topesc privile vizitatorilor. Dintr-o baghetă, tâșnește un bulgăre aprins, care devine din ce în ce mai subțire și mai greu de manevrat. Câte forme pot iesi la iveală din priceperea unui maestru în arta sticlei?

deseninnisip

Arta în nisip. Degete schițează în nisip povești turcești ca într-un dans al umbrelor, care arată ca un desen în cărbune.
Periplul se încheie cu spectacolul dervișilor rotitori, un dans cu ochii închiși, ca într-o transă, care mișcă sufletul și te face să zbori.