Luviane – Portretul unei game de parfumuri

Este încântător să descoperi un artist care a îmbrățișat arta parfumului. Multă pasiune și talent pentru miresme. Nasul este cel mai bun prieten și trebuie să ai grijă de el. Este o meserie grea și puțini reușesc să-și franțuzească nasul, să-l cultive pentru un drum lung, mătăsos, plin esențe fine.  Un parfum bun te învăluie subit, poate fi o dragoste la prima mirosire…

Am descoperit, în cadrul evenimentului V for Vintage, o gamă de parfumuri plăcute, Luviane, din ingrediente 100 % naturale și esențe din toata lumea. Iasomie, vanilie, lavandă, cardamon sunt câteva din ingredientele care pot fi combinate în atâtea moduri și proporții pentru săvârșirea unui parfum bun.
Am vrut să aflu mai multe despre Luviane și am îndrăznit să pun câteva întrebări Iuliei Neagoe, creatoarea brandului.

Manuela Popa: Cum a aparut Luviane?
Iulia Victorie Neagoe: Luviane, ca denumire, a apărut cumva natural, fiind o anagramă a numelui meu. De curând, am aflat că Luvia este chiar un nume derivat din cuvântul „Love”, dar și denumirea unei provincii din Finlanda.

MP: Aș dori sa ne spuneți câteva cuvinte despre gama dvs.
IVN: Produsele pe care le realizez sunt 100% naturale. Deocamdată, m-am axat doar pe Ape de parfum și parfumuri solide, dar în plan sunt și multe alte produse parfumate. Această colecție, pe care am prezentat-o și la Expozitia V for Vintage, este inspirată din tradițiile românesti, atât în ceea ce privește denumirile parfumurilor, cât și a simbolurilor atașate. Practic, fiecare parfum este dedicat unui eveniment important din calendarul străvechi, dar și din viața oamenilor.

MP: Mai rar am întâlnit parfumuri obținute artizanal, care să miroasă atât de bine. De unde vă procurați ingredientele?
IVN: Cele mai multe ingrediente le procur din Franța, dar nu asta este cel mai important când vine vorba de parfumuri. Fără imaginație și un simt al mirosului foarte dezvoltat, nu cred că pot rezulta combinații deosebite.

MP: Concepul dvs. este o reușită. Parfumul este un subiect foarte delicat și dificil. Câtă vreme v-a luat să gândiți un asemenea proiect?
IVN: Parfumuri fac de mulți ani, dintr-o necesitate. Eu sunt alergică la foarte multe ingrediente chimice și cu greu pot suporta parfumurile convenționale. Până să găsesc uleiuri esențiale, absolute și concrete pentru realizarea parfumurilor, maceram singură plante, flori, rășini de copac și alte elemente pe care le amestecam în diverse proporții. Lucrurile au evoluat pas cu pas, în timp.

MP: În bucureștiul de altădată au fost câteva parfumerii, care apoi au dispărut odată cu schimbarea regimului. Stiți cumva câte ceva despre parfumeriile de atunci?
IVN: Din câte stiu eu, în București au fost Galeriile Lafayette (actualul Magazin Victoria) și apoi Magazinul Eva, unde se găseau parfumuri alese. Mai era și Parfumeria Cionga de pe Lipscani, despre care există foarte puține informatii. Știu însă că unele dintre parfumurile produse la Fabrica Macul Rosu erau de bună calitate, fiind apreciate și de străini. Până în anii 70′ când, odată cu schimbarea regimului au fost schimbate atât numele fabricii (Miraj), cât și produsele, parfumurile Carnaval, Melodia și București făceau adevarate furori printre doamne.

MP: Care este creatorul de parfumuri care vă inspiră?
IVN: Nu am un creator care mă inspiră. Inspiratia vine din ceea ce ma inconjoară și uneori din amintiri.

MP: Cum a fost V for Vintage pentru Luviane?
IVN: Vintage mi-a dat ocazia să cunosc oameni interesanți, cu care probabil voi interacționa pe viitor.

Iulia Neagoe mi-a prezentat toată gama, care cuprinde atât parfumuri bărbătești, cât și pentru mamele în devenire. Nu sunt alergice, sunt fine, liniștitoare, fresh sau picante. Cu siguranță ar putea crea și o briantină, un old timer al parfumurilor, ca să fim în pas vintage.