Scurta introducere in lumea Monikai Paduret

Monika Pădureț este o binecunoscută și apreciată artistă plastică pentru compozițiile ceramice, respectiv plăci ceramice, cahle.
Trăind într-o lume interioară, frumoasă și bună, Mónika creează povești vizuale pline de culoare, frumusețe, jucăușenie. Deși riguroasă și foarte exigentă cu ea însăși (ceea ce dă compozițiilor ei profesionalism și performanțe tehnice), creează cu sensibilitatea și ușurința unui copil, care ne arată lumea ei ludică în continuă metamorfoză. Dinamismul compozițiilor ei este permanet surprinzător și de aceea, oricât le-ai privi, descoperi mereu nuanțe noi și nu te plictisești niciodată. Ea creează, povești în povești, un fel de “O mie și una de nopți” plastice, în dragoste pentru bufnițe, păsări, flori, ferestre, o combinație insolită între tradiție și inovație.” Lucia Lobonț despre Mónika Pădureţ

61204_111186285608687_638884_n

Suntem încântați de frumusețea cahlelor și de mesajul pe care îl transmite. Parcă păsesti într-o altă parte din tine, pe care poate ai uitat-o. Este acel loc care îți amintește de tine. Motivele nu sunt întâmplător alese, culorile sunt nocturne, predomină albastrul indigo, fumuriul, maroniul cu reflexii roșiatice sau de culoarea lutului, verdele smarald, ca într-o plimbare de început de seară, sau în toiul nopții, când nu mai vezi aproape nimic, decât niște ochi atenți, treji, care te surprind în călătoria ta.

scan nov147

Bufnița te însoțește în drumul interior și are un efect de trezire, parcă te ciupește. In visul tău, ai nevoie de o bufniță care îți amintește că te-ai impiedicat sau ai adormit buștean.
O privești și te îndeamnă să fii atent. Fie că îți arată doar un ochi, ușor adormită, camuflată în halat, nu stii de ce apare în pătrățele sau în dungi. Iar când nu suprinzi o bufniță, de undeva apare o pisică, sau o cioară aparent, personaje aparent fără legătură, care îți dau un sfat sau mai multe, de fapt fiecare are un alt mesaj. Sunt multe ferestre în compozițiile Monikăi

scan nov132

Pădureț, ferestre în ferestre, sunt mai multe perspective, și oglinzi destul de mici, încadrate cu multe motive, care te surprind gânditor. Cahlele sunt obiecte decorative deosebit de elegante și crează o atmosferă așezată, căsuțele figurate în lucrări, seamană cu acele locuri unde sălășuiește armonia și echilibrul.

33930_111186372275345_6018624_n