Street Delivery 2015 – Cadoul anual pentru Bucuresti

O dată pe an, Arthur Verona devine o stradă importantă, se închide circulația pentru mașini și se face loc unui număr mare de pietoni, bicicliști, skateri și rolleri.
„Bucureştiul a devenit o parcare imensă prin care pietonii trebuie să se strecoare ţinându-şi respiraţia. Spaţiul public e invadat de maşini în mişcare, blocate în intersecţii sau parcate pe trotuare. Monumente istorice sunt dărâmate ca să facă loc traficului, comunităţi sunt dispersate pentru a crea noi artere pentru şi mai multe maşini, pentru mai multă poluare şi mai mult zgomot. Oraşul se dezvoltă în jurul automobilelor, se extinde, se înalţă, dar pentru oameni se micşorează pe zi ce trece”, declară organizatorii Street Delivery.
Este locul de întâlnire a mai multor proiecte, care vor concura pentru materializarea lor. Tema propusă pentru acest an este „ Amprenta de carbon”, s-au căutat proiecte despre încălzirea globală și efectele devastatoare asupra oamenilor și mediului, amprenta poluării în viața noastră de zi cu zi și amprenta oamenilor, prin miscarea de rezistență urbană. Street Delivery își propune să ofere spatiu celor mai bune soluții, pentru reducerea producției de deșeuri, a emisiilor de noxe, a nivelului de praf, reciclarea creativă, îngrjirea spațiilor verzi. Subiecte importante care sunt dezbătute de artisti români prin proiecte de arhitectură și urbanism, arta de stradă, arte vizuale, muzică, teatru, film, sport, performance, transport alternativ, ecologie, permacultură, workshopuri educative pentru copii.

FANZIN

Un proiect de bandă desenată, Fanzin SDX de Jumatatea plină, stă chiar la intrare, să-ți faci din start o părere despre eveniment, imprimă tema evenimentului într-o formulă desenată. Mai multi autori români de bandă desenată se înghesuie într-o revistă și dezbat despre încălzirea globală într-o comicărie de cuvinte desenate mișto.
„ABC-ul înconjuratorist” – un dicționar pe primele pagini – cuvinte inventate și reciclate, experimentale și hilare, un ghid de folosit pentru salvarea planetei.
Chiuvetă de carbon, con de depresiune, dom de praf, lapte glaciar, oboseală verde, pădure virgină, re-însălbăticire, ploaie acidă, ecoterorism și ecoturism, vinul dinozauruluisunt câtiva termeni care atrag atenția și sunt buni pentru supraviețuirea omului pe planeta sa poluată.
Pe ultimele pagini, „Problema umană e una de natură spirituală. E vorba de lăcomia umană”. Povestea ursului brașovean care îi dă un telefon vărului său, ursul polar. V-am oferit câteva elemente suficiente, să căutați revista, dacă mai e.

Strada era împădurită de instalații, tronează arborele din hârtie și copacul solar.  În urma evenimentului, doi pereți răman zugrăviți, rămân în amintirea străzii, Grafitti – Wound by Sado – pe de-o parte, prezintă natura în splendoarea ei, ca un motiv textil cu multe flori și frunze, iar vis-a-vis, o demonstrație abstractă despre violentarea mediului.

Usideschise

Pe la mijlocul străzii, găsești o instalație de uși semideschise, proiectul „Sunt un om liber”, uși deschise publicului pentru păreri, remindere despre ce înseamnă să fii liber.

IoanaTrantea

Prietena noastră, Ioana Trantea, cu care ați avut ocazia să faceți cunoștință pe vechiul nostru site, a avut un rol important în cadrul evenimentului. O felicităm pentru umbrarul spectaculos din triunghiuri de pânză de cort.
Cioplitori în lemn, au dat viață unor siluete de omuleți în mișcarea pentru salvarea naturii. O scoarță de copac este o cuvertură moale pentru mobilierul din paleți, un simbol pentru pădurile sfâșiate, ca și cum ai scoate și pielea de pe copaci, pentru prelucrari care aduc oamenilor multe beneficii bănești.
Biciclete reinvetate și recondiționate, pictate în culorile temei, de pildă, un claun pe o roată și pete de leopard pe cadru, sau în pătrățele alb-verzi. Bicicleta este propusă și repropusă pentru ecologia urbană, cel mai îndrăgit vehicol, care a rezistat vremurilor, nepersecutat.
Sunt oferite tururi pe bicicletă, pentru descoperirea monumentelor din București, sunt readuse la viață biciclete vechi, cursiere, care au participat la competiții sportive, în trecut, sunt restructurate, pictate, accesorizate, și au devenit la modă pentru bucureșteni.

Atelierdeimpletitcoronite

O serie de ateliere fac deliciul strazii. Sunt readuse în fața publicului, tradiții românesti. Un cort alb, în care erau  pânzeturi țesute și coronițe din flori împletite. Un workshop relaxant, podoabe naturale de pus în păr.
Flori, fete și băieți și un șotron în plină stradă, desenat de data asta, cu un spray netoxic din cretă, o idee bulgarească.
Din loc, în loc, te oprești să guști din dulcețuri de casă, prezentate ca din cămară. O atmosferă de familie, primitoare cu siropuri naturale, limonade, ceaiuri reci și mâncare vegană.
Mâncare plăcută, spații de relaxare cu paleți și hamace, corturi albe, multe biciclete, oameni frumoși, dulceață de graffitti și magiun din lut.

atelierlut

Copiii au avut ocazia să învețe de la un maestru olar să modeleze în lut, vaze, căni. Roata olarului-un spectacol superb cu pământ.
Mai încolo, pe stradă, cutii mari de carton sunt căramizile unuei căsuțe în construcție, care urmează a fi pictate la fața locului și avioane din hârtie, „Ucenicul iscusit”.
Reciclarea creativă a unor prelate de camion. Niste designeri ieseni au facut un adevărat atelier de confecții, din prelate vechi, au creat genți și portofele, care atrag atenția, prin coloristica pregnantă.
Permacultura este un subiect la rang de cinste, Microgrădinarii urbani – Gradina din curtea școlii, atelier de educatie ecologică, atelierul pentru copii – „Plante Bucureștene”.
Este o listă lungă de ateliere și evenimente în cadrul proiectului, noi v-am prezentat câteva dintre cele care ne-au atras atenția.
Muzica a fost un punct de atracție major, Battel-ul de Street Dance a stârnit multe aplauze și fotografii.